Parochie Onze-Lieve-Vrouw van Laken > Geschiedenis van het orgel

Geschiedenis van het orgel

 

Orgel van Onze-Lieve-Vrouwkerk van LakenHet orgel van de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Laken werd ttussen1872 en 1874 gebouwd door Pierre Schyven en in aanwezigheid van Koning Leopold II ingehuldigd door Alexandre Guilmant en Auguste Mailly.

Het orgel werd in 1908 uit elkaar genomen door de Lakense orgelbouwer Salomon Van Bever, en herbouwd in 1911 met toevoeging van een Positief.

Deze transformatie kost ons het verlies van het prachtig neogotisch buffet dat het oorspronkelijke Schyven-orgel sierde.

In 1975 besliste het Ministerie van Openbare Werken het instrument, die zich in een erbarmelijke toestand bevond, te restaureren. Dit werk werd toevertrouwd aan Patrick Collon, orgelmaker te Laken.

Zo hersteld, is het Schyven Van Bever Orgel van de Onze- Lieve- Vrouwkerk van Laken een indrukwekkend voorbeeld van een romantisch orgel in België.

Voor het grote publiek blijft dit prachtige instrument echter onbekend. Het zomerorgelfestival van Laken laat u toe ermee kennis te maken.

 

Het koororgel, gebouwd in 1907 door " Van Bever Frères " en gerestaureerd door Etienne De Munck, geeft een perfect spel en een correcte harmonie weer met het grote orgel.

 

terug